Tuesday, 27 April 2010

Doa Bertemu Dengan Isteri Pada Malam Pertama Atau Mendapat Kenderaan Baru.


Petikan daripada Kitab 101 Doa Hadis2 Sahih Terbitan Telaga Biru Sdn Bhd.


اللَّهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ خَيْرَهَا و خَيْرَ مَا جَـبَلْتَهَا عَلَيْهِ ،
وَ أَعُوذُبِكَ مِنْ شَرِّهَا وَ شَرِّ مَا جَـبَلْتَهَا عَلَيْهِ

" Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku memohon kepadaMu kebaikan kenderaan ini dan kebaikan sifatnya . Dan aku memohon perlindunganMu dari kejahatan kenderaan ini dan kejahatan sifatnya . ( HR Abu Dawud no 2160 , Ibn Majah no 1918 , lihat sahih Ibn Majah no 324 dan Adaab az-Zifaf )

Petua Beramal:

Menurut hadith yang semuanya bertaraf sahih , doa ini bukan sahaja untuk diucapkan oleh seseorang suami kepada perempuan yang sudah diijabkabulkan dengannya , malahan digalakkan membaca doa ini kepada pembantu rumah yang baru diperolehi atau kenderaan yang dibeli , mudah-mudahan dengan berkat doa ini , terpelihara dari sebarang musibah seperti kejahatan , kehilangan , kemalangan dan sebagainya. (Lihat Kitab Al-Azkar bab Doa seorang Suami kepada Isterinya malam Pengantin )

Facebook/Ustaz Zahazan Mohamed
April 2010

Bertasbih Dengan Jari Atau Dengan Tasbih


”Jangan guna tasbih, tasbih tu bid’aah? Pakcik tak boleh guna” kata seorang pemuda dengan keras dan lantang kepada pakcik imam sebuah surau kampung. Pakcik imam menjawab sambil tersenyum, ”Takpe, saje je nak guna tasbih ni, biasanya pakcik guna jari”.

Begitulah gambaran satu senario yang mungkin berlaku dalam masyarakat kita. Tulisan ini tidak mahu membincangkan soal cara dan uslub pemuda tersebut menegur pakcik imam tadi. Situasi di atas agak keras, kasar dan tidak sesuai. Agak keterlaluan jika terus membidas seseorang dengan kata-kata bid’ah. Jika ingin menegur ada cara dan uslub yang lebih baik. Tulisan sederhana ini hanya ingin mengenengahkan isu penggunaan tasbih dan jari dalam zikir, antara kedua-dua cara manakah yang lebih baik? Alat tasbih di sebut subhah dalam bahasa Arab dan dikenali dengan nama tasbih dalam masyarakat Melayu. Ada segelintir orang memang suka menggunakan tasbih, sehingga setiap masa dalam poket baju melayunya ada tasbih. Manakala segelintir lagi, langsung tidak suka menggunakan tasbih, bahkan dia mampu juga berzikir. Zaman sekarang sebagai ganti kepada rantai, muncul rekaan terbaru sejenis alat yang diperbuat daripada besi mengandungi nombor, orang yang berzikir hanya memetik dengan ibu jari atas butang yang disediakan mengikut bilangan yang dikehendaki. Tetapi, antara penggunaan jari dan alat-alatan seperti itu yang manakah lebih baik?. Guna rantai tasbih atau guna jari? Walaupun tujuan kedua-duanya adala sama, iaitu untuk membilang zikir yang dibaca, tapi ia tetap ada perbezaan.

Sebenarnya ramai cendekiawan Islam yang menulis berkenaan hukum atau sejarah penggunaan rantai tasbih. Mungkin yang terawal ialah Imam al-Suyuti (wafat 911H) dalam tulisan beliau yang bertajuk ”al-Minhah fi al-subhah”. Kemudian diikuti oleh muridnya Ibn Tulun (wafat 953H) dengan nama ”al-Mulihhah fi ma warada fi asl al-subhah”. Selepas itu, muncul al-Sheikh Abd al-Hayy al-Laknawi (wafat 1304H) yang mengarangkan kitab ”Nuzhat al-Fikr fi subhat al-zikr”. Beliau hanya menyebut riwayat dan hukumnya. Namun kesemua karangan tersebut cenderung kepada pensyariatan menggunakan alat tasbih itu. Satu karya semasa yang menarik minat penulis ialah ”al-Subhah tarikhuha wa hukmuha” karangan al-Sheikh Bakr Abu Zayd. Beliau mengkaji sejarah kewujudan penggunaan tasbih dalam peribadatan umat-umat lain seperti Budha, Hindu dan Nasrani serta bagaimanakah kemasukannya dalam Islam melalui puak Rafidah, dan ahli sufi. Menurut beliau, dalam sejarah orang Arab sebenarnya mereka tidak pernah mengenali nama ’al-subhah’. Penggunaan tasbih adalah tashabbuh (meniru) cara puak-puak agama lain sedangkan sunnah mengajar kita menggunakan jari.

Berzikir menggunakan jari adalah satu sunnah dalam Islam sama ada jari kanan atau kiri. Ini adalah amalan turun temurun di kalangan orang-orang Islam. Selepas zaman sahabat dan zaman awal tabi’in baru masuk penggunaan zikir dengan biji atau batu yang disusun dengan benang. Kemudian ia dikenali dengan nama al-subhah dan menjadi lambang gerakan sufi yang melampau atau rafidah. Lebih teruk lagi, ada yang mendakwa elok digantung pada leher dan menjadi lambang para malaikat.

Hal yang perlu diketahui ramai ialah, sabit dalam sunnah sama ada secara qawli, fi’li atau taqriri bahawa yang diajar ialah mengira zikir dengan menggunakan jari. Cara inilah yang dilakukan zaman berzaman. Ia membuktikan bahawa Islam ini mudah dan hukum-hukumnya berada dalam lingkungan kemampuan umat Islam. Namun, apakah penggunaan alat tasbih yang diamalkan oleh kebanyakan masyarakat kita itu salah dan terus boleh dilabelkan sebagai bid’ah? Tidak sesekali perlu dilabelkan seperti itu, bahkan ini mungkin akan mengundang perbalahan dan pertelingkahan dalam masyarakat.

Dari segi sejarahnya, Rasulullah s.a.w. mengajar umat Islam membilang zikir dengan jari jemari. Tiada satu hadis sahih yang diriwayatkan tentang zikir menggunakan batu atau biji-bijian. Kebanyakan hadis yang disebut adalah hadis yang lemah. Selepas itu muncul alat subhah atau rantai tasbih. Sumber-sumber sejarah menyatakan bahawa subhah ini adalah benda baru yang dimasukkan dalam agama Islam. Ada pendapat mengatakan bahawa ia mula dikenali sejak 800M. Ia adalah antara cara peribadatan kalangan penganut budha, hindu dan lain-lain. Banyak sumber-sumber sejarah yang dikemukakan oleh Syeikh Bakr Abu Zayd r.h antaranya ialah al-mawsu’ah al-arabiyyah al-muyassarah, dairah al-ma’arif al-Islamiyyah dan fatawa Rashid Rida.

Maka, ditegaskan bahawa rantai tasbih atau biji tasbih yang digunakan untuk membilang tasbih atau zikir yang dilakukan oleh seseorang tidak wujud pada zaman Rasulullah s.a.w. Bahkan pada zaman sahabat ataupun tabi’in rantai tasbih ini masih tidak digunakan. Oleh kerana itu, sesetengah pakar sejarah berpendapat ia mula dikenali dalam masyarakat Islam apabila dibawa masuk oleh masyarakat non muslim. Justeru, sebahagian ulama mengkategorikan ia sebagai bid’ah. Dalam Islam, semenjak zaman para al-salaf al-soleh, mereka membilang bilangan tasbih dan zikir mereka dengan menggunakan jari jemari. Ada riwayat yang mengatakan sebahagian al-salaf membilang tasbih dan zikir mereka dengan menggunakan batu-batu kecil. (Al-Sharbasi, Yas’alunaka fi al-Din wa al-Hayah 6/477). Namun riwayat-riwayat tersebut dihukumkan lemah oleh ulama. (Bakr Abu Zayd, al-Subhah 7-16).

Justeru, kesimpulan yang saya boleh buat di sini, tidak perlulah dilabelkan seseorang pembawa bid’ah sekiranya niat dan tujuan ia menggunakan alat tasbih adalah hanya untuk membilang zikirnya. Sheikh Uthaimin dan al-Sharbasi ada menegaskan sekiranya seseorang mempunyai niat ikhlas menggunakan rantai tasbih untuk membantunya membilang jumlah tasbih dan zikir, maka ia tidak salah. Manakala jika sekiranya, seseorang menggantungkan rantai tersebut pada tengkuk dan lehernya semata-mata kerana tujuan riya’, menunjuk-nunjuk atau sebagainya, ia adalah perbuatan yang dilarang. Begitu juga sekiranya ia sentiasa memegang rantai tasbihnya untuk menunjuk-nunjuk atau hanya untuk bermain-main tanpa berzikir sebagaimana yang dilakukan oleh kebanyakan orang awam, maka ia wajib dihindari. InsyaAllah, mudahan-mudahan masyarakat Islam di Malaysia tidak ada yang melakukan perbuatan seperti itu.

Namun yang perlu ditekankan ialah lebih afdhal baginya menggunakan jari jemarinya sendiri. Hal ini kerana menggunakan jari adalah cara sunnah yang diajarkan Nabi s.a.w. serta ditunjukkan oleh para sahabat r.a. Tambahan pula, jari-jari yang digunakan untuk membilang zikir-zikir tersebut akan menjadi saksi untuk kita pada hari akhirat nanti. Firman Allah Taala (Yasin : 65) :
Maksudnya : “Pada waktu itu Kami meteraikan mulut mereka (sejurus); dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami, dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa Yang mereka telah usahakan”.
Sabda Nabi s.a.w kepada wanita :
يَا مَعْشَرَ النِّسَاءِ اعْقِدْنَ بِالْأَنَامِلِ فَإِنَّهُنَّ مَسْئُولَاتٌ مُسْتَنْطَقَاتٌ

Maksudnya : “Wahai sekalian wanita, gunalah jari jemari (untuk membilang zikir) kerana sesungguhnya ia akan disoal dan berkata-kata”.
Oleh itu, untuk memperbaiki dan mencantikkan lagi zikir kita, seeloknya kita mengikut cara tunjuk ajar sunnah Nabi s.a.w. Mudah-mudahan Allah Taala menerima segala amalan dan niat ikhlas kita untuk menjadi pengikut setia Rasulullah s.a.w.

Petikan dari artikel us. Nik Ab Rahim dalam Solusi, ruangan Maqasid.


Facebook/Ustaz Zahazan Mohammed
April 2010

Monday, 26 April 2010

Senarai Dosa-Dosa Besar Dari Kitab al-Kaba`ir


Al-Imam Azzahabiyy menyenaraikan dalam kitabnya "Al-Kabaair" jenis dosa-dosa besar melibatkan perkara-perkara seperti berikut:

1 - Belajar ilmu lalu tidak menerangkannya

2 - Persaksian palsu

3 - Berjudi

4 - Bersumpah palsu dan bohong

5 - Berbohong
6 - Tidak istinjak selepas kencing

7 - Perempuan pelacur

8 - Berbuat zalim terhadap yang lemah

9 - Berdebat dan memusuhi

10 - Bersifat dayus

11 - Bercakap kasar dengan orang tua

12 - Dusta nama Allah dan rasulnya

13 - Derhaka pada suami

14 - Derhaka pada hamba Allah

15 - Hakim yang zalim

16 - Homoseks

17 - Menipu dalam timbangan

18 - al-Abd al-Aabiq /iaituhamba yang lari dari tuannya

19 - Lelaki menyerupai wanita ( al-mutasyabbihin binnisak )

20 - Lari dari medan perang di jalan Allah

21 - Membunuh manusia

22 - Membunuh diri sendiri

23 - Mengamalkan sihir

24 - Meninggalkan sembahyang lima waktu

25 - Meninggalkan sembahyang jumaat

26 - Menderhaka ibu bapa

27 - Memutuskan hubungan silaturrahim

28 - Melakukan zina

29 - Makan harta anak yatim secara tidak betul

30 - Mengumpulkan kekayaan haram

31 - Memberi dan menerima rasuah

32 - Melabuhkan pakaian kerana berlagak sombong

33 - Berurusan dengan riba

34 - Minum arak

35 - Mencuri

36 - Merompak

37 - Melakukan kezaliman

38 - Melakukan pengkhianatan

39 - Mengungkit-ungkit pemberian

40 - Mengingkari janji

41 - Memfitnah

42 - Mengutuk orang Islam

43 - Merasa aman dari kemurkaan Allah

44 - Menipu harta rampasan

45 - Melampaui batas

46 - Menuduh zina terhadap orang baik

47 - Memakai emas dan sutera (bagi lelaki)

48 - Mempercayai nujum dan sihir

49 - Wanita menyerupai lelaki ( al-Mutasyabbhihatu birrijal )

50 - Mencari-cari kesalahan orang lain

51 - Menganggu orang lain

52 - Menganggu tetangga

53 - Menyakiti dan memaki orang Islam

54 - Mengintip dan membuka rahsia orang

55 - Mencaci sahabat Nabi

56 - Mengurangi wasiat

57 - Mengingkari takdir

58 - Putus asa dari rahmat Allah

59 - Penipuan dan kezaliman terhadap orang bawahan

60 - Riak dan menunjuk-nunjuk

61 - Syirikkan Allah dengan sesuatu yang lain

62 - Sombong serta angkuh

63 - Sembelih untuk selain Allah

64 - Tidak mengeluarkan zakat

65 - Tidak berpuasa di bulan ramadhan

66 - Tidak mengerjakan haji sedangkan bermampuanFacebook/Ustaz Zahazan Mohamed
April 2010

Sunday, 18 April 2010

Renungan Untuk Seorang Insan Yang Bergelar Isteri....


"Wanita yang solehah ialah yang taat kepada Allah swt lagi memelihara diri (tidak berlaku curang serta memelihara rahsia dan harta suaminya) ketika di belakang suaminya, oleh kerana Allah telah memelihara mereka" (an-Nisa':34)

"Mahukah kamu aku beritahukan dari hal sebaik-baik barang yang perlu disimpan oleh seseorang lelaki?, iaitu isteri yang solehah. Jika suami melihat kepadanya dia akan gembira, jika suami menyuruh sesuatu dia akan taati dan jika suami tiada di rumah dia akan menjaga harta suaminya dan memelihara kehormatan dirinya". (Riwayat Ibnu Majah)"

Jika diizinkan seseorang manusia sujud kepada manusia, tentu aku akan menyuruh wanita-wanita sujud menyembah suaminya, lantaran begitu besar Allah swt jadikan hak laki-laki ke atas wanita. (Riwayat Abu Daud)"Sesungguhnya apabila seorang suami menatap isterunya dan isterinya membalas pandangan dengan penuh cinta dan kasih, maka Allah swt menatap mereka dengan pandangan kasih mesra dan jika suami membelai tangan isterinya, maka dosa mereka jatuh berguguran di sela-sela jari tangan mereka". (Riwayat Maisarah, Ali daripada Abu Said Al-Khudri)"

Jika seorang isteri itu telah menunaikan solat lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menjaga kemaluannya daripada yang haram serta taat kepada suaminya, maka dipersilakan masuk ke syurga dari pintu mana saja yang dia suka. (Riwayat Ahmad & Thabarani)

"Setiap isteri yang meninggal dunia yang diredhai oleh suaminya, maka dia akan masuk syurga"(Riwayat Tirmizi & Ibnu Majah)"

Ya Allah ya rahman ya rahim, jadikanlah aku isteri yang taat kepada suamiku, isteri yang dapat membahagiakan & memberi manfaat kepada suamiku ya Allah. Dan jadikanlah rumahtangga kami sepeti rumahtangga Rasulullah dan Khadijah.
May 2009


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin