Sunday, 18 April 2010

Renungan Untuk Seorang Insan Yang Bergelar Isteri....


"Wanita yang solehah ialah yang taat kepada Allah swt lagi memelihara diri (tidak berlaku curang serta memelihara rahsia dan harta suaminya) ketika di belakang suaminya, oleh kerana Allah telah memelihara mereka" (an-Nisa':34)

"Mahukah kamu aku beritahukan dari hal sebaik-baik barang yang perlu disimpan oleh seseorang lelaki?, iaitu isteri yang solehah. Jika suami melihat kepadanya dia akan gembira, jika suami menyuruh sesuatu dia akan taati dan jika suami tiada di rumah dia akan menjaga harta suaminya dan memelihara kehormatan dirinya". (Riwayat Ibnu Majah)"

Jika diizinkan seseorang manusia sujud kepada manusia, tentu aku akan menyuruh wanita-wanita sujud menyembah suaminya, lantaran begitu besar Allah swt jadikan hak laki-laki ke atas wanita. (Riwayat Abu Daud)"Sesungguhnya apabila seorang suami menatap isterunya dan isterinya membalas pandangan dengan penuh cinta dan kasih, maka Allah swt menatap mereka dengan pandangan kasih mesra dan jika suami membelai tangan isterinya, maka dosa mereka jatuh berguguran di sela-sela jari tangan mereka". (Riwayat Maisarah, Ali daripada Abu Said Al-Khudri)"

Jika seorang isteri itu telah menunaikan solat lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menjaga kemaluannya daripada yang haram serta taat kepada suaminya, maka dipersilakan masuk ke syurga dari pintu mana saja yang dia suka. (Riwayat Ahmad & Thabarani)

"Setiap isteri yang meninggal dunia yang diredhai oleh suaminya, maka dia akan masuk syurga"(Riwayat Tirmizi & Ibnu Majah)"

Ya Allah ya rahman ya rahim, jadikanlah aku isteri yang taat kepada suamiku, isteri yang dapat membahagiakan & memberi manfaat kepada suamiku ya Allah. Dan jadikanlah rumahtangga kami sepeti rumahtangga Rasulullah dan Khadijah.
May 2009


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin